Těstoviny

27.02.2022

Od dětství máme rádi těstoviny. Můj syn nejí v podstatě nic jiného, suché těstoviny a vrchol gastronomie jsou těstoviny s kečupem. 

Ano s kečupem, zkoušel jsem už asi milion kombinací a omáček a kečup neustále vede. Trochu mě to mrzelo, ale hodil jsem svoji ješitnost za hlavu a povznesl se na to. Dobře, manželka mě uklidnila, protože ona, jako dítě, taky milovala těstoviny s kečupem.

Zpět k těstovinám. Moje asi nejlepší těstoviny, které jsem jedl, byly v roce 2011. Kdy při návštěvě Říma, při večerní procházce nás uchvátila jedna restaurace s výhledem na Koloseum. Chtěli jsme si sednout, ale bylo nás víc než míst u stolu. Byla to předzahrádka, z jedné strany chodník a z druhé silnice. Italové naštěstí mají krásnou vlastnost, z ničeho nedělají vědu. Prostě přinesl židli a usadil mě na chodník, po kterém chodili lidé. Překážel jsem, ale užil jsem si nejlepší Spaghetti alla Carbonara v životě. Přiznám se, že toto tvrzení ode mě ještě uslyšíte ve spojení s mou první pizzou v Itálii a kávou na letišti v Římě. Za hranicemi je tráva zelenější, ale u surovin, které Italové používají to platí obzvlášť.

V době, kdy jsem byl v učení, jsem jednou přišel domů a měl spoustu podnětů, co vyzkoušet. Neustále čtete nějaké recepty, otevřete spíž a nejsou tam ty lahodné a luxusní suroviny, o kterých se píše v La Cucina Italiana. Mnohokrát jsem vedl rozhovor s mamkou, že z českých surovin dobré italské těstoviny neuděláte. Naštěstí, už je doba jinde a dá se sehnat spoustu úžasných a kvalitních surovin za přiměřenou cenu.

Sépiové těstoviny se žlutou cuketou, vepřovou panenkou a lístky červené řepy
Sépiové těstoviny se žlutou cuketou, vepřovou panenkou a lístky červené řepy

Jeden čas bylo moderní dělat si domácí těstoviny, začal jsem Tagliatellemi (dlouhé širší těstoviny). Stačí vyválet plát a nakrájet na dlouhé široké pruhy. Těsto nic moc, takže jsem zjišťoval, kde je chyba.

Myslím, že napoprvé se těstoviny nepovedou nikomu. Jde o to, že musíte získat cit, jak má být těsto vláčné, musíte zjistit, jaký poměr vody a mouky je ten ideální. To mě na kuchařině baví, pokud máte chuť se neustále zlepšovat a nikdy nejste spokojeni sami se sebou, v gastronomii naleznete spoustu prostoru pro zlepšení. Další důležitá věc, kterou jsem začal během svých zlepšování dělat, zapisovat si i špatné postupy a dávat si k nim poznámky, co by bylo dobré příště zlepšit. Protože, jako každý ješita, i já občas s něčím co mi nejde praštím a jdu od toho.

Za nějaký čas mi to ale nedá a jdu do toho znovu. Nalistuji stránku s poznámkami a zase je o kus zkusím vylepšit. 

Linguine po uhlířsku /Linguine alla Carbonara/
Linguine po uhlířsku /Linguine alla Carbonara/
Důkladně prodělat těsto...
Důkladně prodělat těsto...
Špagety s houbami a krevetami /Spaghetti con funghi e gamberetti/
Špagety s houbami a krevetami /Spaghetti con funghi e gamberetti/

Pokud mohu radit, opravdu začněte Tagliatellemi, když budete trénovat těsto na plněných Raviolech a nepovede se vám, bude to škoda náplně a práce. Tak jsem se těšil, až si vyzkouším, jak se "motají" Tortellini, zjistil jsem, že to není ani tak těžké, jak to vypadá. 

Tortellini s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou


Ravioli

No nic, dostal jsem z toho takový hlad, že jdu zadělat těsto na těstoviny...


Komentáře