Sushi

22.02.2022

Asi jako každý jiný, i já jsem podlehl nakyslé, slané a pikantní chuti sushi.

Většinu exotických pokrmů jsem poprvé ochutnal v práci, patří mezi ně i sushi, kde jsem měl možnost si to i vyzkoušet a nepovedené kousky byly "moje". Nedalo se s nimi chlubit, mohl jsem je buď vyhodit, nebo sníst.

V hotelu Corinthia Towers, kde jsem se učil ve třetím ročníku, mě zařadili na studenou kuchyni. Říkal jsem si, "už zase studená", vždyť jsem byl na studené celý první ročník v hotelu Diplomat.

Měl jsem štěstí, protože na studené jsem se toho naučil mnohem více než na teplé kuchyni.

Šéfa mi dělal pan Maxa a sushi, to byla jeho doména. Samozřejmě musíte si projít přípravou neskutečného množství salátu, chlebíčků, loupání a aranžování ovoce na talíře, které pak stojí na hotelovém pokoji a práší se na něj. Ukážete, jak jste šikovný a pak to přijde, šance. Dostal jsem za úkol chystání "válečků" na Nigiri sushi.

Jak jsem zjistil, japonský kuchař to zvládne jednou rukou a za 2 vteřiny. Já se s tím trápil trochu déle a na výstavu to rozhodně nebylo. Přijdete domů a vyžaduje to trénink, takže jsme zkoušeli sushi doma.

Všichni vás chválí, sami to totiž neumí, ale musíte být soudní a uznat, že originálu se to nepodobá. Další den přijdete do práce s tím, že válečky +/- umíte a dostanete na starost přípravu ryby. Jak nakrájet rybu na Nigiri, jak na Futomaki. Jednou vám to ukážou, musíte dávat pozor, abyste to nezkazili a nenechali vás to zaplatit. Pamatuji si, že mě takhle nechali zaplatit ve druháku pažitku, protože jsem ji nakrájel na "moc hrubo". Dvě stovky za pažitku v háji, ale za tu zkušenost to asi stojí a pak si dáváte pozor. Napořád! Když už chápete, jak se ryba krájí, dělají se zase jen zeleninové Hosomaki. Krásná je také práce při přípravě nekonečné omelety Tamago yaki, kdy omeletu rolujete na hranaté pánvičce Nabe a neustále doléváte vaječnou směsí.

Postupem času vaše výtvory připomínají sushi trochu více.

Panu Maxovi děkuji za trpělivost a za to co mě naučil. Pořád to není na výstavu, ale dělám to jen pro přátele.

Nejraději mám sushi California Roll neboli Uramaki. Je to obrácené sushi, kde řasa je uvnitř a rýže na povrchu. Může být obalená v opraženém sezamu, nebo kaviáru Tobiko - kaviár z létajících ryb, taky jsem to nevěděl, jen jsem si zjišťoval, jak se Tobiko píše a naučil se něco nového. 

A o tomhle chci aby byly tyto stránky, vždy se najde něco nového, co jsme nevěděli.

Postupy s vlastními zkušenostmi budu postupně doplňovat.


Komentáře