Soufflé au chocolat
Suflé můžeme podávat jako předkrm, hlavní chod i dezert.
Připravit ho tedy můžeme naslano nebo jako sladkou variantu.
Jako předkrm je lahodné sýrové suflé, lososové suflé je vhodné na hlavní chod. Nejsem cukrář, ale jako "nájemný kuchař" se musíte naučit pár efektních dezertů, abyste měli úspěch u svých klientů. K suflé jsem měl vždy blízko, protože ho znám ze slaných variant, takže jsem si na něj troufnul s tím, že vyměním jen sýr za čokoládu a sůl za cukr.
No trochu jsem si to zjednodušil. Tak jednoduché to nebylo, musel jsem přeci jen trochu trénovat a pilovat recept.
Efekt suflé je jednoduchý. Díky našlehaným bílkům těsto v troubě vyběhne, jako by chtělo vytéct z misky. Nebojte se, je to schválně a pokud Vám trochu vyteče přes misku, jsou z toho nádherné fotky.
Je důležité podávat upečené suflé okamžitě po vytažení z trouby.
Aby bylo suflé perfektní, uvnitř musí být ještě tekuté.
300 ml mléka
20 g škrobu
3 žloutky
6 bílků
300 g hořké čokolády 75 % a více
50 g moučkového cukru
máslo na vymazání mističek
cukr na vysypání mističek
35 minut Obtížná 4
Máslo nechám povolit v pokojové teplotě, abych s ním mohl vymazat zapékací mističky. Vymazané mističky vysypu cukrem a může se pustit do přípravy souflé.
V hrnci zahřeji mléko a přidám škrob. Mléko začne houstnout, takže musím neustále míchat. Přidám čokoládu nalámanou na menší kousky.
Čokoláda se rozpustí a vytvoří s mlékem kompaktní konzistenci. Hrnec stáhnu z plotny. Než budu přidávat žloutky, musím směs nechat trochu vychladnut. Pokud dám žloutky do přiliž horké směsi, tak se srazí. Než směs zchladne, vyšlehám si sníh ze šesti bílků a 25g moučkového cukru. V polovině šlehání přidám zbylých 25g moučkového cukru a vyšlehám do tuha. Vyšlehané bílky poznám tak, že metla po vytažení udělá krásnou špičku.
Do zchladlé čokoládové směsi přidám 3 žloutky a důkladně promíchám.
Směs bude lesklá. Postupně do směsi zamíchám vyšlehaný sníh. Musím míchat opatrně, abych nevyhnal vzduch, který jsem tam tak pracně dostával.
Směs rozdělím do zapékacích mističek. V žádném případě s nimi neklepu.
Troubu si předehřeji na 210°C. Mističky dám na plech a peču 9 - 10 minut.
Po pár minutách by se mělo suflé začít zvedat. Krása.
Po upečení ihned servíruji! Nelekněte se, suflé je uvnitř tekuté. A o to jde!
Nyní si vychutnejte novou dimenzi čokolády.
Pokud mohu doporučit, servírujte se sklenkou červeného vína Dornfelder.
Je k čokoládovému suflé jako stvořený.