Salát z červené čočky s grilovaným lilkem a pečeným kuřetem...
V obchodě jsem narazil na krásný lilek. Hned jsem měl plno nápadů na co ho použít. Vždy, když vidím lilek, napadne mě lilkový kaviár, grilovaný lilek plněný česnekovým dipem nebo Ratatouille...
Jelikož v dnešní době se všichni snažíme žít zdravě, do ruky jsem vzal červenou čočku a tento recept se mi začal rodit v hlavě.
Třeba Vás trochu inspiruje...
60 minut Střední 4
cibule
2ks
červená
čočka 500g
červená
paprika 1ks
česnek
(konfitovaný) 4 stroužky
kuřecí
stehno (paličky) 4ks
lilek
1ks
máslo
20g
olej
(z česnekového konfitu)
petržel
rajčatový
protlak 30g
sůl
zelený
pepř
Začnu tím, že si lilek nakrájím na slabé plátky. Na plech rozložím papírové ubrousky a lilek na ně vyskládám. Lehce ho osolím a nechám pustit přebytečnou vodu. To je důležité pro další tepelnou úpravu.
Trvá
to asi hodinu, proto doporučuji udělat to hned na začátku.
Pokud máte celé kuře a nevíte, jak začít s vykostěním, podívejte se do archivu našich blogů, kde naleznete stručný postup.
Kuřecí paličky osolím a opepřím drceným zeleným pepřem, vložím do pekáče a přidám máslo. Pro vůni dám pod kuře snítku rozmarýnu.
Kuře peču v troubě na 160°C asi 30 minut.
Omáčka
V hrnci orestuji na oleji cibuli. Vždy když se cibule začne zlehka přichytávat, zaliji jí trochou vody a znovu vyrestuji na tuk. Takto postupuji, dokud nemám požadovanou tmavou barvu. Přidám rajčatový protlak (jen trochu, potřebuji ho jen na barvu) a zarestuji. Po upečení kuřete do hrnce sliji výpek z kuřete a provařím.
Omáčku nezahušťuji, jen ji zredukuji na požadovanou hustotu. Dochutím solí a pepřem.
Salátek z červené čočky
Červenou čočku nasypu do vroucí osolené vody. Po uvaření ji scedím. Na oleji z česnekového konfitu orestuji cibuli a na jemné kostičky (Brunoise) nakrájenou červenou papriku. Když je paprika měkká, přidám nasekanou plocholistou petržel a odstavím z plotny a přisypu červenou čočku.
Lilek, z kterého jsem odstranil přebytečnou vodu opeču nasucho na pánvi (mohu ho dát i na gril). Dozlatova opečený lilek nakrájím také na jemné kostičky. Přidám k čočce. Konfitovaný česnek vyloupu ze slupky a rozmačkám. Přidám trochu oleje a vše zamíchám do čočky. Dochutím solí.
Na závěr na pánvi opražím trochu sezamového semínka na dekoraci.