Linguine alla Carbonara
Těstoviny alla Carbonara (po uhlířsku), jak název "po uhlířsku" říká, bylo to jídlo chudých lidí. Nám, kteří si děláme Carbonara s parmazánem přijde, že chudí lidé z Itálie se měli docela dobře. Musíme pochopit, že oni si tam parmazán nejspíš nedávali a byla to tedy jen kombinace pancetty a vajec s těstovinami.
Nedávno jsem se dočetl, že za 2. světové války obyvatelé Sicílie nahrazovali strouhaný sýr na těstovinách opraženou strouhankou. Vyzkoušel jsem to na makaronech a pokapal trochou olivového oleje. Je to úžasná kombinace. Naši předkové si uměli vždy poradit, jen jsme na to v naší době zapomněli.
Zase jsem se rozkecal o jiném tématu, takže zpět k současným těstovinám alla Carbonara, jak je známe z restaurací.
Vejce 4 ks
Žloutek 4 ks
Pancetta 300 g
Parmazán 80 g
Černý pepř
Linguine 500 g
20 minut Střední 4
Těstoviny uvařím v osolené vodě. Vodu nesolím příliš, protože ji budu používat do těstovin. Dále potřebuji kvalitní pancettu (sušená slanina), vejce a parmazán. Na jednu porci používám jedno celé vejce a jeden žloutek, do směsi přidám nastrouhaný parmazán, část si nechám na ozdobu, a čerstvě mletý černý pepř. Pancettu nakrájím na malé kostičky a orestuji na pánvi. Uvařené těstoviny scedím, ale vodu zatím nevylévám, přidám orestovanou pancettu a jednu naběračku vody z varu. Hrnec už nevracím na plotnu. Směs vajec s parmazánem naliji na těstoviny a promíchám. Vznikne mi krémová konzistence omáčky.
Pokud bych hrnec vrátil na plotnu, nebo směs měl příliš horkou, budu z toho mít míchaná vejce.
Samozřejmě, než jsem přišel na vhodný poměr vody a teplotu, při které přidávat směs vajec s parmazánem, měl jsem několikrát k obědu míchaná vejce s těstovinami. Takže se nebojte experimentovat a zkoušejte to znovu. Stojí to za to.