Knedlíky

23.11.2022


Jako každý Čech, tak i já mám rád knedlíky. Samozřejmě v této vysochané době, znamená slovo knedlík - problém. S tím se jako kuchař setkávám často. Fascinují mě lidé, kteří nadávají na knedlíky a vždy vyžadují jinou "dietnější" přílohu, když jsou ale smažené Bavorské vdolečky, tak si chodí třikrát přidat. Každopádně pokud jím střídmě, myslím, že si knedlík mohu v klidu dát.

Samotného mě překvapilo, když jsem si zvolil téma "Knedlíky", kolik jich znám a umím udělat.

Abych Vás motivoval, kynutý houskový knedlík jsem nesnášel. Furt se mi to lepilo na ruce a byl to děs. Měl jsem jednoho hodného kolegu, který nechával knedlíky jen na mě. Každý týden jsem přišel do práce, ať na krátký, nebo dlouhý týden, vždy na mě zbylo udělat houskové, karlovarské a bramborové knedlíky, a ještě bramborové noky. To všechno při běžném provozu. Představte si, že bude vařit na nedělní oběd a budete dělat všechny druhy knedlíků. Porce vynásobte 50krát a zažíváte pocit, jako já každý den, když jsem šel z volna do práce.

Takže díky Kájo, kvůli tobě jsem se je nakonec musel naučit.

Každé kynuté těsto je o poměru mouka/voda, ale také o péči, kterou mu věnujete. Když kynuté těsto pořádně proděláte na válu, vrátí vám to v podobě lahodné chuti.

Pokud pracujeme s bramborovým těstem, musíme být opatrní s proděláváním, protože rychle řídne. V provozu, je zvykem, že se zadělává těsto na dvakrát i třikrát, aby neřídlo. Ale pokud vařím oběd pro čtyři osoby, jsem odvážný a zvládnu to najednou.

Mým nejoblíbenějším knedlíkem je Karlovarský knedlík. Nic se nikde nelepí a nemusíte se bát, že by těsto zřídlo a pokud přidám našlehaný sníh z bílků, je karlovarský knedlík nadýchaný.

Setkal jsem se s tím, že kuchaři sníh nešlehají, aby si ulehčili práci, ale nedělejte to, nejsou tak dobré.

Nejlahodnější přílohu, kterou jsem měl byly krupicové noky od pana Sapíka. Křenová omáčka s pražskou šunkou a krupicovým nokem je jedno z jídel, o kterém se mi zdává. Noky jsou trochu pracnější, ale kdo ochutná zapomene, jak pracné jsou a piluje vlastní recept.

Budu se snažit postupně k jednotlivým druhům knedlíků dávat odkazy na recepty.


Výroba bramborových noků
Výroba bramborových noků

Jaké máme druhy knedlíků? 

Nejjednodušší charakteristika je podle suroviny, ze které se vyrábí.

Knedlíky z mouky

   

         Kynuté knedlíky

         Jemné knedlíky

         Krupicové noky

         Tvarohové knedlíky

         Hrnkové knedlíky


Z bramborového těsta

         Bramborové knedlíky

         Bramborové knedlíky s žemlí

         Chlupaté knedlíky

         Bramborové šišky

         Bramborové noky


Z žemle

         Karlovarské knedlíky

         Žemlové knedlíky

         Špekové knedlíky