Houskové knedlíky

24.11.2022

Počet porcí: 4                                 Doba přípravy: 70minut


Hrubá mouka 500 g
Mléko 200 ml
Droždí 15 g
Vejce 1 ks
Houska 200 g
Sůl špetka
Cukr špetka

Jako první si dám hřát mléko. Stačí, aby bylo teplé. Do hrnečku rozdrobím droždí a přidám špetku cukru, dvě lžíce mouky a trochu teplého mléka. Nechám vzejít kvásek.

Do zbytku mouky přidám vejce, špetku soli a teplé mléko a promíchám vařečkou. Nyní mohu přidat kvásek, který zvětšil svůj objem. Důkladně promíchám, můžu použít robota s hákem.

Housku přidávám naposled, aby se nerozdrobila. Těsto vyndám na vál, a ještě mu věnuji trochu lásky a péče, abych ho mohl pořádně prodělat.

Někdo těsto nechává kynout a potom rozděluje, ale já ho rozdělím rovnou a vytvaruji do knedlíků a nechám kynout 30 minut. Poté vařím v páře (pokud máte parní troubu), nebo ve vodě, kterou mírně osolím. Po 25 minutách musí být knedlík hotový. Knedlíky, které jsem vařil ve vodě musím po vyndání propíchat, aby se z nich dostala pára. Stačí špejle, nebo kuchařská vidlička a udělám do nich pár vpichů.

Potřu olejem, aby knedlíky neosychaly a nechám vychladnout. Po vychladnutí krájím na plátky.

Na porci počítám 4 plátky.



Pokud používám sušené droždí, nedělám kvásek, ale rozmíchám droždí do mouky.

Knedlíky pak lépe kynou.