Gravlax
Filet lososa s kůží nejprve usuším.
V míse smíchám
1 kg soli a 0,5 kg krystalového cukru. Přidám tlusté konce stonků kopru nakrájené
na kolečka a kávovou lžičku celého pepře. Pokud chcete, aby losos měl na povrchu růžovou
barvu a uprostřed byl oranžový, přidejte do směsi nastrouhanou červenou řepu. Lososa
dám do hlubšího pekáče a zasypu směsí cukru a soli. Zakryji folií. Na lososa
položím druhý pekáč a důkladně zatížím. Je to kvůli tomu, aby losos nepopraskal
a zůstal ponořený v roztoku. Ano v roztoku, ze směsi soli a cukru se
stane roztok, který vytahuje z lososa vlhkost. Takto nechám 48 hodin sušit
v lednici.
Po 48 hodinách je filet usušen (není v něm přebytečná vlhkost). Filet opláchnu pod tekoucí vodou a osuším. Potírám ginem a zasypu sekaným koprem. Gin krásně zvýrazní chuť kopru. Na talíř servíruji tenké plátky, skvělá je k němu křenová zakysaná smetana a pečivo.