Dýňová polévka
Další populární polévkou je v dnešní době polévka dýňová. Zajisté znáte dýňovou polévku připravovanou z dýně Hokaido. Ta má výhodu, že se nemusí loupat. Trocha dřiny ke kuchařině patří, a polévka bude chutnal lépe, pokud se u toho trochu zapotíte.
Máslová dýně 1 ks
Zeleninový vývar 1 l
Máslo (studené z ledničky)
Konfitovaný česnek
Tymián
Slunečnicový olej
Cibule
Slunečnicová semínka
Lněná semínka
Sezamový olej
45 minut Střední 6
Máslovou dýni rozříznu napůl a vydlabu semínka. Lehce potřu
olivovým olejem, osolím a přidám větvičky tymiánu. Vložím do trouby a peču 15
minut na 180°C. Cibuli nakrájím na jemné kousky a na slunečnicovém oleji orestuji
dozlatova. Přileji zeleninový vývar a zavařím. Změklou dýni vyndám z trouby
a lžící naruším strukturu a dužinu přendám do mixéru. Dýni rozmixuji se
zeleninovým vývarem a třemi stroužky konfitovaného česneku. Když mám hladkou
směs zjemním ji studeným máslem a znovu mixuji. Takto zjemněná polévka už nesmí
projít varem, protože by se nám tuk z másla oddělil. Rovnou servíruji do
hlubokého talíře a ozdobíme opraženými slunečnicovými a lněnými semínky.
Nakonec zakápnu sezamovým olejem.