Dýňová polévka

14.03.2022

Další populární polévkou je v dnešní době polévka dýňová. Zajisté znáte dýňovou polévku připravovanou z dýně Hokaido. Ta má výhodu, že se nemusí loupat. Trocha dřiny ke kuchařině patří, a polévka bude chutnal lépe, pokud se u toho trochu zapotíte. 


Máslová dýně 1 ks

Zeleninový vývar 1 l

Máslo (studené z ledničky)

Konfitovaný česnek

Tymián

Slunečnicový olej

Cibule

Slunečnicová semínka

Lněná semínka

Sezamový olej


        45 minut                                       Střední                                              6


Máslovou dýni rozříznu napůl a vydlabu semínka. Lehce potřu olivovým olejem, osolím a přidám větvičky tymiánu. Vložím do trouby a peču 15 minut na 180°C. Cibuli nakrájím na jemné kousky a na slunečnicovém oleji orestuji dozlatova. Přileji zeleninový vývar a zavařím. Změklou dýni vyndám z trouby a lžící naruším strukturu a dužinu přendám do mixéru. Dýni rozmixuji se zeleninovým vývarem a třemi stroužky konfitovaného česneku. Když mám hladkou směs zjemním ji studeným máslem a znovu mixuji. Takto zjemněná polévka už nesmí projít varem, protože by se nám tuk z másla oddělil. Rovnou servíruji do hlubokého talíře a ozdobíme opraženými slunečnicovými a lněnými semínky. 

Nakonec zakápnu sezamovým olejem.

Komentáře