Těstoviny - těsto

26.02.2022

Ten, kdo píše recepty, se většinou snaží zaujmout nějakou netradiční surovinou, která čtenáře šokuje a jde to vyzkoušet. Schválně, jestli najdete tu mou.


Semolina (hrubá mouka na těstoviny) 200 g

Hladká mouka 100 g

Vejce 2ks

Olej olivový 2 polévkové lžíce

Voda - perlivá minerální 3 polévkové lžíce

Sůl špetka

Semolina na prosypání


        45 minut                                       Střední                                              6



Na pracovní plochu vysypu mouku a smíchám dohromady. Udělám v ní důlek a vyklepnu dvě vejce, přidám sůl, olej a perlivou minerální vodu, vše zamíchám dohromady. Možná si řeknete, proč perlivou vodu. Trochu nám těsto provzdušní. Důležité je těsto pořádně prohníst rukama, aby se krásně spojilo. Pokud si myslíte, že to za Vás zvládne robot, tak se pletete. Péče a čas, který těstu věnujete, se Vám vrátí v úžasné chuti. Důkladně propracované těsto nechám v lednici odpočinout minimálně hodinu, pokud budu mít čas, nechám těsto odpočinout do druhého dne.

Takto odpočaté těsto vyndám na plochu a nechám ho vzpamatovat z teplotního šoku. Když je těsto měkké, rozdělím ho na 4 kusy a začnu vyvalovat na strojku na těstoviny. Vždy začínám na nejširší možnou mezeru mezi válečky a po každém vyválení zúžím o jednu. Po druhém zúžení těsto přehnu a vyválím znovu.

Proč po druhém? Nevím, je to takový můj rituál.

Když těsto vyválím na nejužší plát, musím se rozhodnout, jaké těstoviny vlastně chci dělat. Pokud chci Spaghetti, přidám nástavec na strojek s jemnými drážkami. Pokud chci Tagliatelle, vezmu širší drážky a pokud chci dělat plněné Ravioli (vykrajovátkem podle požadované velikosti vykrojím kolečko, do něj dám náplň /špenát s riccotou; kuřecí fáš s tymiánem; lososová pěna/, potřu okraj poloviny kolečka rozšlehaným vejcem, přehnu napůl). Nebo Tortellini, ketré mají stejný postup jako Ravioli, jen po přeložení spojím konce k sobě a střed ohrnu na druhou stranu.

Pokud však dělám Lasagne, mám hotovo a mohu začít kompletovat Lasagne v pekáči.

Těstoviny vařím v osolené vodě asi 5 minut. Přidám do rajčatové omáčky, ještě vše nechám chvilku projít varem. Na připravené porce nastrouhám parmazán a zakápnu olivovým olejem.

Komentáře