Domácí housky

15.02.2022

Někdy se stane, že Vám přijde neohlášená návštěva nebo jste zapomněli koupit čerstvé pečivo. Mě se to stává především o víkendu. Po týdenním pracovním shonu vypnu a zapomenu koupit pečivo. Proto jsem se naučil mít v lednici vždy droždí a ve spíži hladkou mouku.

Tento recept je poměrně rychlý a úspěch je vždy zaručen.


Hladká mouka 500g

Droždí 10g

Sůl špetka

Cukr špetka

Sádlo 3lžíce

Vlažná voda 250ml


         65minut                                    Lehká                                     32 kusů


Do mísy proseji hladkou mouku přes jemné síto. Mouka je provzdušněná a lépe kyne. Přidám do ní špetku soli a promíchám. V hrnečku smíchám droždí s cukrem a trochou hladké mouky. Přidám trochu vlažné vody a zamíchám. Vzniklý kvásek nechám na teple nabobtnat. Kvásek přeliji do mísy s moukou, přidám tři lžíce rozpuštěného sádla (můžete použít jakýkoliv tuk, ale sádlo je nejchutnější) a promíchám. Poté těsto vyndám na pracovní plochu a rukama důkladně propracuji. 

Bochánek rozdělím na 32 kusů a vytvaruji uzlíky. Mohu vytvarovat malé bochánky, bagely, bagetky. Housky přendám na plech s pečícím papírem a nechám kynout. Když mají housky požadovanou velikost potřu je rozšlehaným vejcem a mohu ozdobit sezamovým semínkem, hrubou solí a kmínem nebo mákem.

Housky peču na 160°C asi 18 minut. Pokud máte troubu s párou doporučuji zapnout. Pokud páru nemáte vložte hrnec s vodou na dno trouby. Housky jsou potom krásně vláčné.



Pokud chcete zkusit něco jiného


Do těsta přidávám sušená rajčata a trochu drceného česneku. 

Tyto housky nepotírám rozšlehaným vejcem, ale olivovým olejem. Nemají tak lesklý povrch, ale mají úžasnou krustu.


Komentáře