Domácí housky
Někdy se stane, že Vám přijde neohlášená návštěva nebo jste zapomněli koupit čerstvé pečivo. Mě se to stává především o víkendu. Po týdenním pracovním shonu vypnu a zapomenu koupit pečivo. Proto jsem se naučil mít v lednici vždy droždí a ve spíži hladkou mouku.
Tento recept je poměrně rychlý a úspěch je vždy zaručen.
Hladká mouka 500g
Droždí 10g
Sůl špetka
Cukr špetka
Sádlo 3lžíce
Vlažná voda 250ml
65minut Lehká 32 kusů
Do mísy proseji hladkou mouku přes jemné síto. Mouka je provzdušněná a lépe kyne. Přidám do ní špetku soli a promíchám. V hrnečku smíchám droždí s cukrem a trochou hladké mouky. Přidám trochu vlažné vody a zamíchám. Vzniklý kvásek nechám na teple nabobtnat. Kvásek přeliji do mísy s moukou, přidám tři lžíce rozpuštěného sádla (můžete použít jakýkoliv tuk, ale sádlo je nejchutnější) a promíchám. Poté těsto vyndám na pracovní plochu a rukama důkladně propracuji.
Bochánek rozdělím na 32 kusů a vytvaruji uzlíky. Mohu vytvarovat malé bochánky, bagely, bagetky. Housky přendám na plech s pečícím papírem a nechám kynout. Když mají housky požadovanou velikost potřu je rozšlehaným vejcem a mohu ozdobit sezamovým semínkem, hrubou solí a kmínem nebo mákem.
Housky peču na 160°C asi 18 minut. Pokud máte troubu s párou doporučuji zapnout. Pokud páru nemáte vložte hrnec s vodou na dno trouby. Housky jsou potom krásně vláčné.
Pokud chcete zkusit něco jiného
Do těsta přidávám sušená rajčata a trochu drceného česneku.
Tyto housky nepotírám rozšlehaným vejcem, ale olivovým olejem. Nemají tak lesklý povrch, ale mají úžasnou krustu.