Crème brûlée

14.05.2022

Budeme-li pátrat v historii po původu Crème brûlée, zjistíme, že se o něj pře Francie se Španělskem a Anglií už několik století. Ať se klidně hádají, nás zajímá konečný výsledek a chuť. Už podle názvu z francouzštiny se přikloním k francouzskému receptu. Brûlée může mít mnoho příchutí, já jsem zatím ochutnal levandulové, kávové, skořicové. 

Můj kolega mě přivedl na zajímavou myšlenku, že se dá udělat i brûlée s příchutí Foie Gras (kachní játra), takže zítra běžím do obchodu a budu zkoušet.


Ingrediencí není potřeba mnoho, ale o to důležitější je postup a důraz na jeho dodržování.



Smetana 31 % 500ml
Vanilkový lusk 1ks
Třtinový cukr 150 g
Žloutek 4ks
Amaretto 1 větší panák



        75minut                                 Střední                                         6




Smetanu naliji do hrnce. Podélně rozkrojím vanilkový lusk a špičkou nože vyndám zrníčka, dám je do hrnce se smetanou. Lusk přidám do smetany také, krásně ji tím navoníme. Na sporáku zahřeji smetanu na 40°C. Žloutky metličkou vyšlehám se 100 g třtinového cukru. Takto připravenou směs pomalu naliji do hrnce se smetanou a za stálého míchání zahřeji na 62°C. 

Doporučuji používat teploměr, protože jinak z toho uděláte míchaná vejce na sladko se smetanou.
Tuto směs je nutné přecedit přes jemný cedník, abychom v krému neměli hrudky a kousky z lusku. Přecezenou směs naliji do zapékacích misek. Misky dám do vyššího pekáče a naliji k nim studenou vodu, aby sahala do ¾ misek.

Peču v horkovzdušné troubě na 140 °C asi 45 minut. 

Peču v horkovzdušné troubě na 140 °C asi 45 minut. 

Poznám to tak, že se brûlée po zatřesení tolik neklepe. Vyndám z pekáče s vodou a nechám v pokojové teplotě vychladnout, abych ho mohl dát do lednice. 

Nejlépe vychlazené je druhý den. Nasypu na něj lžičku třtinového cukru a nakloněním na strany rozprostřu cukr po celém povrchu. 

Finální krok se provádí flambovací pistolí, kdy namířím plamen na cukr a udělám na něm karamelovou krustu.


A máme hotovo. 


Přeji mnoho úspěchů, aby se brûlée povedlo. A pokud se nepovede, nevadí, snězte to i tak a zkuste to znovu. 

Žádný učený z nebe nespadnul, je to o praxi a vytrvalosti.



Komentáře