Brokolicová polévka

12.03.2022

Jedná se o jedno z nejjednodušších jídel, jaké jsem kdy připravoval. V podstatě uvaříte brokolici a rozmixujete. Jediné, co se dá v tomto receptu zkazit je barva polévky. Všichni známe, že veškerá zelená zelenina (např. fazolky, brokolice, chřest) během varu mění barvu na šedivou. Pokud se vám povede trefit správnou barvu, jedná se o jídlo, které splní WOW efekt. Každý bude chtít vědět, jak se vám to povedlo?

Trik je v načasování. Zeleninu nesmím vařit příliš dlouho!

Pak je zde ještě jeden způsob a to blanšírování. Už jsem se o něm zmiňoval při přípravě Paelly. Tam nám blanšírování pomohlo s loupáním slupky rajčat. Blanšírování je způsob, kdy vkládám potraviny do vroucí osolené vody a po minutě vaření (u zeleniny, kterou budu dále tepelně upravovat), ji vložím do ledové vody. Zelená zelenina si uchová nádhernou barvu. Záleží už jen na nás, jakou další tepelnou úpravu pro ni zvolíme.

To ale není případ brokolicové polévky, kterou si teď připravíme.



Brokolice 2ks

Sůl

Zakysaná smetana

Tymiánový olej


      10 minut                                Lehká                                        4



Brokolici rozdělím na růžičky. Košťál nevyhazuji, já mám na plotně vždy hrnec, v kterém se dělá vývar, takže vše dávám do hrnce a svařím. V receptech se píše "použijte vývar", takže se vždy hodí, navíc jakýkoliv vývar je lepší než voda z kohoutku.

Brokolici vařím v osolené vodě asi 4 minuty. Poté vycedím, ale vodu nevylévám. Přesypu do mixéru (doporučuji barový mixér s nožem ve spod) a do ¾ zaliji vodou z varu. Důkladně rozmixuji a dochutím solí a mletým bílým pepřem. Servíruji do hlubokého talíře, přidám lžíci zakysané smetany a zakápnu tymiánovým olejem.

Komentáře